Aflată deja la al treilea eveniment artistic de mare anvergură, tânăra Sofia Matei (13 ani) ne surprinde în continuare prin inventivitatea și talentul cu care a realizat noile lucrări de pictură și grafică ce fac obiectul acestei expoziții personale intitulată sugestiv IF I WONDER….Mai mult decât atât, această expoziție are o și mai mare însemnătate pentru că ea deschide drumul unei serii de expoziții tematice pe care o vom dezvolta împreună în următorii ani în cadrul @Asociației Culturale ARTAR.

Din diversitatea tematică pe care o vedeți astăzi, de la naturi statice cu flori, animale, peisaje până la o abordare suprarealistă, ne dăm seama de faptul că Sofia are o inepuizabilă bucurie a experimentării ce se manifestă nu doar în domeniul tehnicilor de pictură, ci și în cel al tematicii. Și spun a experimentării în sensul de explorare a lumii ce o înconjoară din care extrage fragmente pe care le filtrează, cu discernământ, într-o viziune proprie pentru că Sofia nu este interesată să redea cu fidelitate ceea ce vede în jurul ei și îi trezește interesul, ci, dimpotrivă, ea transformă totul ghidându-se de principiile propriei estetici.

Așa cum am spus de fiecare dată când am privit lucrările Sofiei, ele sunt un amestec de maturitate – ce-i depășește cu certitudine vârsta -, și inocență, asociere ce se oglindește în maniera în care ea pictează sau desenează, iar această caracteristică a stilului ei am regăsit-o în primul rând în cromatică, în capacitatea de a sintetiza propriile senzații în inepuizabile combinații rafinate de tonuri de violet, roz, albastru sau galben, așa cum vedem atât în naturile statice cu flori realizate în acrilic, precum Euforie sau Summer Song, în care materia vegetală capătă consistență și prospețime, cât și în compozițiile florale Summer roses sau Hope care sunt adevărate jocuri de forme și culori ce emană veselie și bună-dispoziție.

Ușurința cu care lucrează în tehnica picturii în acrilic pe pânză o păstrează și în cea a graficii care-i permite să exploreze valențele liniilor și ale culorilor de apă. Remarcăm din prima clipă, când îi privim compozițiile florale, această apetență pentru o grafie liberă, jucăușă, așa cu vedem în lucrările Bright flowers dancing in the breeze sau A touch of blue în care florile au o gingășie care te cucerește instantaneu prin spontaneitatea cu sunt compuse.

Inserțiile de ziar sau de foiță de aur, pe care Sofia le utilizează într-o serie de lucrări precum cea a Orhideelor, sau în lucrarea Violeta, accentuează dinamismul general al compozițiilor instaurat de tușele de culoare, iar utilizarea ca suport a hârtiei viu colorate scoate în evidență toată magia pe care Sofia a dorit să o imprime lucrărilor sale.

De asemenea, privirile ne sunt atrase de trei lucrări intitulate FragilitateÎn grădină și Requiem for a tea în care remarcăm un grafism aparte, delicat, accentuat de tușe discrete de culoare. Compozițiile sunt construite din transparențe și rafinamente tonale proiectate pe fundalurile colorate de hârtie, atent alese de Sofia, astfel încât întregul ansamblu compozițional să emane un sentiment de tihnă, de relaxare.

Dacă în seria lucrărilor cu flori sensul tematic este cumva orientat dinspre maturitate spre inocență, în cazul seriei inspirată de lumea animalelor și a păsărilor domestice sensul este invers, iar acest joc tematic demonstrează ușurința și lipsa de inhibiție cu care Sofia abordează, cu aceeași seriozitate, orice subiect. Astfel, suntem fascinați de maniera în care a redat fie văcuțe cu puii lor, ale căror priviri duioase m-au făcut să mă gândesc la lucrările ei de acum câțiva ani, cu precădere la deja celebrul Măgăruș, fie gâște, surprinse în diverse ipostaze, a căror penaj minuțios redat ne demonstrează atenția pe care Sofia o acordă detaliilor.

Avem în expoziție și trei lucrări HimereOchiul cunoașterii și Ode to Dali în care vedem cum Sofia s-a desprins de figurativul descriptiv și a pornit să exploreze lumea simbolică, ceea ce a urmărit și în lucrări mai vechi, dar cele din această expoziție sunt mult mai elaborate atât din punct de vedere compozițional, cât și cromatic. Nu mă hazardez când afirm că aceste lucrări reflectă cel mai bine complexul mecanism inspirațional al Sofiei.

Pentru că ea este un copil talentat care imediat prinde o idee din zbor sau este pătrunsă emoțional de evenimente artistice la care participă, cum sunt vernisajele, și cum ajunge acasă, fuge repede în atelier, plină de inspirație, și începe să aștearnă, cu nerăbdare, pe pânză sau pe hârtie colorată tot ceea ce i-a trezit interesul sau latura emotivă.

Deși este la început de drum, Sofia are acel neastâmpăr specific artiștilor, are dorința arzătoare de a exterioriza ceea ce mintea ei creatoare a înmagazinat conștient sau inconștient. De aceea, pentru ea realitatea înconjurătoare nu constituie decât imboldul de a porni într-o incursiune într-un univers pe care îl construiește și îl personalizează cu noi și noi teme pe care le abordează în stilul ei care a devenit deja inconfundabil. Poate că să vorbești despre stil la un copil de 13 ani în plină formare artistică pare un pic nerealist, dar Sofia chiar are un stil al ei ce și-a păstrat cu certitudine esența pe parcursul întregului proces de acumulare de noi cunoștințe din domeniul artei plastice.